søndag 17. januar 2010

Karakterlyder

Vi har fått veldig mange spørsmål rundt dette vi gjør med lyden på Aurora, og de som har lest bloggen vår har fått en viss innsikt i hva vi faktisk gjør. I natt startet vi opptakene på enda en type lyd, karakterlyder. For når vi skal lage hele lydsporet til filmen på nytt, tar vi opp alle de forskjellige lydene separat. Dette for å kunne kontrollere hvilke lyder vi vil fremheve, og hvilke vi vil tone ned eller kvitte oss med. Jeg skal i dette innlegget forklare hva vi mener med karakterlyder, og vise hvorfor dette er fantastisk moro å holde på med!

Mennesker som beveger seg lager en viss lyd når de gjør det, ahvengig av størrelse, klær, bevegelse etc etc. Denne lyden er sjelden fremtredende, men hvis den ikke er der virker det veldig rart. Derfor må vi ta den opp mens vi etterligner lydene på opptakene vi setter lyd på. Og her kommer det viktige momentet, etterligner lydene.

Så Daniel spiller Tom i filmen vår, men Bård lager lydene av Toms bevegelser. Daniel stoppet innom for å sjekke hvordan dette hørtes ut, og han var imponert over hvor bra det ble! Så på dette bildet står begge artistene som bidrar til karakteren Tom; bilde og stemme til høyre, og lyden av skritt og klær til venstre.

Ett annet eksempel er underlaget folk går på. Det må være konsekvent hvilket underlag vi tar opp lyd fra til de forskjellige locationene, men det trenger jo selvfølgelig ikke å være det faktiske samme underlaget. Så familien Simonsen (som har både pappa Geir på rollelisten og sønn Sverre på crew) donerte likesågodt disse to bitene av kjøkkenveggen sin til prosjektet. Dette ble til innslippet der kontrollørene tar billetter, og mange av filmens scener tar plass.

Bård og Sverre tar seg også av lydene til filmens kvinnelige karakterer, men da begge har hobbitføtter klarte ingen av dem å få på seg høyhælte sko. Så når de skulle lage lydene av høyhælte sko til kinosjefens date måtte Bård ned i knestående og lære seg å "gå på hendene"... Det ble også tidvis forvirring om hvem som var best egnet til enkelte lyder. Lisa som spiller daten stryker seg en del i håret, og da måtte guttene finne ut hvem som hadde minst voks i håret for at det ikke skulle høres klissete ut.

Her er ett eksempel på hvordan det kan se ut når vi holder på med karakterlyder:

(dette er Bård som lager lyd på Tom i ei scene.)

Så vi synes dette er fantastisk morsomt og kreativt utfordrende arbeid, og vi gleder oss til å forsette i månedene som kommer.

Raymond

2 kommentarer:

  1. Yey :D Dette blir bra!!! :D Keep me updated on the music part!!! ;) Nina :)

    SvarSlett
  2. Når kommer filmen??

    SvarSlett